Dolar 34,5063
Euro 36,4700
Altın 2.955,67
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Yağmurlu
Muğla
13°C
Yağmurlu
Per 15°C
Cum 15°C
Cts 7°C
Paz 10°C

Gümüşlük Müzik Festivali Gülsin Onay ve Erkin Onay’ın muhteşem konseri ile son buldu

Gümüşlük Müzik Festivali Gülsin Onay ve Erkin Onay’ın muhteşem konseri ile son buldu
10 Eylül 2024 12:51
5.038

Bu yıl Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle 21.’si düzenlenen Gümüşlük Müzik Festivali, Piyanist Gülsin Onay’ın, keman sanatçısı oğlu Erkin Onay’la birlikte verdikleri muhteşem bir konserle son buldu. 

Bir sonraki yıla kadar kapılarını sanatseverlere kapayan festivalin son konserinde ise yoğun bir katılım vardı…

İki aylık bir döneme yayılan 21. Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı konukların yanı sıra özellikle Bodrum ve çevresinde yaşayan sanatseverlerin ilgi odağı oldu. Festivalin sanat danışmanlığını da yürüten, klasik müzikseverlerin sevgilisi Piyanist Gülsin Onay’ın, oğlu Kemancı Erkin Onay’la sahne alacak olması, kapanış konserine olan ilgiyi de arttırdı. Gümüşlük, Koyunbaba’daki 25 asırlık tarihi mekan; Antik Taş Ocağı’nda sevenlerinin karşısına çıkan ikili, kapanış konserinde J. Haydn, W.A. Mozart ve E. Elgar’dan eserler seslendirdi. 

Kapanışta Klasik Dönem bestecilerden eserler 

Gece, Gülsin Onay’ın solo olarak J. Haydn’dan seslendirdiği, “Andante con variazioni, Fa minör, Hob.XVII No.6” adlı eseri ile başladı. Ardından anne – oğul ikili, W.A. Mozart’tan, “Keman ve Piyano için Sonat, Si Bemol Majör K378/317d” adlı yapıtı seslendirdi. Onaylar, bu yapıtta yer alan, “Allegro moderato”; “Andantino sostenuto e cantabile”, “Rondo. Allegro” başlıklı bölümlerle alkış aldı. Programda son iki eser, E. Elgar’ın yapıtı idi. Sahneye önce gelen Gülsin Onay, solo olarak “– In Smyrna”yı seslendirdi. Ardından, ikili birlikte sahnede yerlerini alarak “Allegro. Risoluto”; “Romance. Andante” ve “Allegro non troppo” bölümlerinden oluşan “–Keman ve Piyano için Sonat, Op. 82” adlı eserle izleyici karşısındaydı. Gecenin sonunda alkış yağmuruna tutulan anne – oğul müzisyenler, izleyicileri için iki kere de bis yaptı. 

Gülsin Onay emek verenlere teşekkür etti

Bodrumlu klasik müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği kapanış konserinin sonunda sahneye festivalin sanat yönetmeni Eren Levendoğlu ile birlikte çıkan Gülsin Onay, bir de konuşma yaparak teşekkürlerini ve iyi dileklerini iletti. Onay, festivalde görev alan tüm personeli tek tek sahneye çağırarak hediyeler verdi ve teşekkür etti. Festival yönetimi ise Gülsin Onay ve Erkin Onay’a birer çiçek demeti takdim ettikten sonra festivalin sanat danışmanlığını da yapan Gülsin Onay, tek tek sponsorların isimlerini sayarak festivale kattıkları değerden söz ederek, teşekkürlerini iletti.

Battaglia & Temel ikilisi festivalden aldıkları ilhamı notalara döktü

21. Gümüşlük Müzik Festivali’nin Suda Konserlerinin son konseri ise kapanış konserinden iki önceki geceye rastlıyordu. İtalyan piyanist Stefano Battaglia ve Saksafoncu Tamer Temel’in birlikte sahne aldıkları konser ise çok farklı bir konsepte sahipti.  Bir haftalık etkileşimin sonunda festival ruhundan aldıkları ilhamla bestelerini yapan ikili, izleyiciye unutulmaz bir performans sergiledi. 

Stefano Battaglia ve Tamer Temel, ilk kez bir araya gelirken, festival kapsamında katıldıkları yedi günlük bir sanatçı rezidans programının sonunda festivalin ruhundan ve mekanından aldıkları ilhamla oluşturdukları yeni besteleri dinleyiciyle paylaştılar.  Bu rezidans projesinin ikinci ayağını ise ikilinin İstanbul’da Pür Records Stüdyoları’nda yapacakları albüm kaydı oluşturacak. Festivalde dinleyicilerle ilk kez paylaştıkları çalışmalarının geniş kitlelere ulaşmasına olanak sağlayacak bu kayıt, aynı zamanda Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında tüm dijital platformlarda yer alacak.     

2024’te dopdolu bir festival geride kaldı

21. Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl sanatseverleri, 10 Temmuz – 9 Eylül tarihleri arasında “Taşta”, “Kumda” ve “Suda” temalarıyla, Bodrum’un doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan bölgesi Gümüşlük’te, dünyaca meşhur sanatçılarla bir araya getirdi. Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde ve Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında gerçekleşen festivale bu yıl ülkemizin yanı sıra Macaristan, Portekiz, Fransa, ABD, İngiltere, Rusya, İtalya, Norveç, Bosna Hersek/İspanya ve Hollanda’dan müzisyenler konuk oldu. 8 hafta süren etkinlikler çerçevesinde 3’ü masterclass konseri olmak üzere 20 konser Bodrumlu müzikseverlerle buluştu. 

“Taşta” klasik müzik büyüledi

Gümüşlük Müzik Festivali’nin etkileyici mekânı tarihi Taş Ocağı’nda bu yıl “Taşta” başlığı ile 9 muhteşem konser gerçekleşti. Festivalin açılış konserinde Macar kemancı Kristóf Baráti, genç Türk piyanist Tuna Bilgin’le sahneyi paylaştı. İlerleyen günlerde Fransız piyanist Caroline Sageman; viyolonsel ustası Poyraz Baltacıgil ve Piyanist Cem Esen; Fransız piyanist Olivier Moulin; Rus piyano virtüözü Ilya Itin; İtalyan piyanist Lorenzo Di Bella ve genç Türk piyanist İlyun Bürkev ile Kemancı Elvin Hoxha, Gülsin Onay ve Erkin Onay’ın kapanış yaptıkları sahnede yer aldılar. 

“Suda” konserlerinde caz ağır bastı

Gümüşlük’te deniz kenarında yıldızların altında izleyiciyle buluşan ilk konuk Norveç’ten Mats Eilertsen Trio idi. “Suda” konserleri Çağıl Kaya Sextet; Miron Rafajlovic; Tineke Postma Aria Group; Tineke Postma & Cenk Erdoğan; Erkan Oğur & Deniz Güngör konserleriyle devam etti ve Stefano Battaglia & Tamer Temel konseriyle son buldu.   

“Kumda” konserleri yine eğitimin yuvası oldu

Gümüşlük Festival Akademisi’nde (GFA) bu yıl iki ayrı dalda üç ustalık sınıfı düzenlendi. 1. dönem piyano ve 2. dönem piyano masterclassları genç piyanistleri bir araya getirirken, keman masterclassında ise genç kemancılar buluşturdu. 10’ar günlük eğitim dönemlerinin sonunda öğrencilere, eğitmenleri tarafından sertifikaları verildi. Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi, öğrenci konserlerinin geliri, bir sonraki yılın ‘Öğrenci Bursu’ fonuna aktarıldı. 

Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde iki konser gerçekleşti

Bu yıl Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen konserlerin ilkinde Portekizli ikili António Silva & Tiago Nunes, izleyiciye unutulmaz bir “Dört El” piyano ziyafeti sunarken, ikinci konserde ABD’li piyanist Michael Okser Bulychev, İngiliz kemancı Miriam Davis ve piyano virtüözümüz Gülsin Onay, izleyicinin karşısına unutulmaz bir repertuvarla çıktı.

Çocuklar unutulmadı
Festival sanatçıları Cem Esen ve Poyraz Baltacıgil’in katılımıyla müzik temalı bir atölye düzenlendi. Aynı atölye daha sonra yine festivalde bir konser için bir araya gelen İlyun Bürkev ve Elvin Hoxha’nın katılımıyla tekrarlandı. Festivalde gerçekleşen üçüncü çocuk etkinliği ise Miron Rafajlovic tarafından gerçekleştirildi. Peksimet köyünden çocukların katılımıyla gerçekleşen atölyede yine müzik ve sanat ön plandaydı. Festivalin son çocuk etkinliği ise yine festival sanatçıların Tamer Temel, Çağıl Kaya ve Stefano Battaglia ile yapıldı, bu kez Çömlekçi köyünden festival alanına gelen çocuklarla yapılan atölyede çocukların sanatçılara ve enstrümanlarına gösterdikleri ilgi görülmeye değerdi. 

Festivalde belgesel gösterimi ve resim sergisi

Festival kapsamında, “Karanlık Zamanlarda Şarkı Söylemek” adlı belgesel, Gümüşlük festival merkezinde ücretsiz gösterime girdi. Ethem Özgüven’in yönettiği 42 dakikalık belgesel, depremin Hatay’daki izlerini sürüyordu. 2024 yılı yapımı belgesel, Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın hikayesini ve geçen bir yılın sonunda Hataylı sanatçıların dayanışmasını anlatıyordu.

Ressam Elvan Erdin’in, “Yetecek kadar”  başlıklı resim sergisi, Kadıkalesi Armonia Bodrum Evleri Şapeli’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide sanatçının son dönem çalışmalarının yanı sıra farklı dönemlerde ürettiği eserleri de sergilendi.

Avrupa’nın en seçkin festivalleri arasında 

Gümüşlük Müzik Festivali, Avrupa’nın en seçkin festivalleri arasında yer almayı sürdürdü. Festival, bu yıl da Avrupa’nın en seçkin festivalleri, “Remarkable Arts Festival” EFFE 2024 – 2025 etiketiyle onurlandırıldı.

Ajans Troya'da genel koordinatör, www.bodrumyerelhaber.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Verified by MonsterInsights