Bodrum Halkı Plajlarına Marina Yapılmasını İstemiyor
Bodrum Yolcu Gemisi Yanaşma İskelesinin, büyütülerek yolcu ve tekne yanaşma yeri adı altında marina yapılmak istenmesi halkın tepkisini çekti.
Bodrumlu vatandaşlar ve sivil toplum örgüt temsilcileri neler olduğunu anlamak için Kumbahçe Belediye Kafe’de bir araya gelerek bilgilerini doğrulamaya, her gün yüzüp dinlendikleri Giritli teyze ve Kumbahçe paşa tarlası plajlarında neler olduğunu konuştular. Kumbahçe mahalle sakinlerinin mevcut gemi yanaşma iskelesine yeni ilaveler yapılmasına sonuna kadar karşı olacaklarını ifade ettiler.
Kumbahçe, yolcu gemisi iskelesi marina olmasın diyor
491 sayfalık Çed başvuru dosyasını incelediklerini ve Proje kapsamında mevcut geri sahadaki tesislerde düzenleme yapılmak suretiyle yeni bir idari bina, yolcu limanı için terminal binası, restoran ve kafeler gibi yeme-içme alanları, saniteri üniteleri, beach clup, dükkânlar, misafirhane, müştemilat, atık kabul tesisi, su deposunun yapılması planlandığını,mevcut geri sahada yapılması planlanan yenileme çalışmaları ile bölgeye uygun daha modern, eksiksiz bölge halkının da daha çok tercih edeceği bir tesis oluşturulması, Bodrum için planlanan bu projenin bodrum halkına yararından çok zararı olacağını ifade edilerek, Bodrum’da halkın tedirgin olduğunu, plajlarııma dokunulmasını istemiyoruz ,Bodrum halkına karşı, bu kadar para hırsı yeter. Bodrum Yolcu Gemisi Yanaşma İskelesinin, büyütülerek yolcu ve tekne yanaşma yeri adı altında marina yapılmak istenmesine karşı olduklarını ifade ettiler.Bodrum ve Muğla belediyelerinden bu konuda halkın kullandığı plajın korunmasını istediler.
Gemi yanaşma iskelesine kapasitesinin arttırılmasına Bodrum halk tepki gösteriyor
Bodrum Yolcu Gemisi Yanaşma İskelesinin, büyütülerek yolcu ve tekne yanaşma yeri adı altında marina yapılmak istenmesi halkın tepkisini çekti. Konuşmacılar arasında şehir ve bölge plancıları, jeoloji mühendisleri, mimarlar inşaat mühendisleri’nin de bulunduğu çok sayıda vatandaş katılımcı olarak yer alarak plajlarını korumak istediklerini bunun için mücadele edeceklerini ifade ettiler. Konuşmacı vatandaşlar, kaptanlar, ev hanımları, mimar, mühendisler ve arkeologlar yapılmak istenenler ile, Bodrum halkının hiç düşünülmediği, tekne bağlama adı altında büyük bir saygısızlık olduğu belirtildi.
Bodrum’da bulunan tüm STK’lıların ve siyasi parti temsilcileri, bu konuya dikkat edip halkın yanında yer almaları konusunda uyarı yapıldı. Bodrum ve Muğla belediyelerinin de halkın yanında yer almaları bu doğrultuda kararlar almaları gerektiği belirtildi. Ayrıca sivil toplum örgütlerinden talepte bulunularak bu konuya hukuksal açıdan da mücadele edilmesine katkı vermeleri istendi. Trafik, otopark, hava kirliliği, deniz kirliliği, gürültü, ışık denizden ve sahilden halkın yararlanamaması yalnızca Kumbahçe’nin değil, Bodrum”un sorunu. Bu proje kimin yararına? bunu sorguladığımızda, halkın ve yöre esnafının bu projeden bir kazancı yok, denilerek, sosyal olarak da çok fazla olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekildi. Konuşan vatandaşlar; Bu konu Bodrum, Kumbahçe için çok önemli. Plaj ve sahil halk tarafindan yogun olarak kullanılıyor. Denize gitmek güneşlenmek denizde yüzmek insan sağlığı için de değişik katkıları olan bir davranış, bu nedenle halk sağlığını da tehdit eden bir durum oluşmaması lazım. Vatandaşın denizi ve sahili kullanması hakkı olumsuz yönde etkilenicek. Deniz de yoğunlaşan araç kullanımı tehlike yaratabilir. Hava Kirliliği yapabilir. Paşatarlası ve Giritli Teyze halk plajları olumsuz etkilenecektir. Söz konusu projenin kapsayacağı yerlerde sahilin, halk tarafından yoğun olarak kullanmasını olumsuz olarak etkilemektedir.
Özel bir firma tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, en az dört feribot yanaşabilecek iskeleler ve ilk etapta muhtelif boylarda yaklaşık 140 tekne bağlama yeri, alışveriş mağazaları, beach clup, müştemilat, cafe restoran, saniteri üniteleri, gibi değişik yapılar inşa edilecek.
Özel bir firma tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nda yer alan bilgilere göre, en az dört feribot yanaşabilecek iskeleler ve ilk etapta muhtelif boylarda yaklaşık 140 tekne bağlama yeri, alışveriş mağazaları, beach clup, müştemilat, cafe restoran, saniteri üniteleri, gibi değişik yapılar inşa edilecek.
Kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım yer alıyor.
314.5 metre kazıklı iskelesi yapılacağı belirtiliyor.
Çed konusunda, 4 temmuz tarihinde saat 11:00 de Bodrum Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda bir toplantı düzenleniyor.
Bölgede şu an kruvazör gemilerinin geldiği zaman yaşanan, karmaşa ile baş edilemediği, bölgenin kaldıramayacağı yoğunluk ve vatandaşlarda stres yaşandığı ifade edildi.
Bodrum’da ve mahallede yaşayan vatandaşların hayati derecede önem taşıyan, nefes aldıkları iki plajın tekne bağlanması amacıyla yok edilecek olması büyük bir tepki çekti.
Gemi yanaşma iskelesine 130 tekne bağlama yeri adı altında başlanıp, Bodrum merkez limanındaki 450 teknelik marina gibi yapılmasının hedeflendiği iddia edildi.
Bu ilaveler in yapılacağı alan sadece yolcu gemileri yanaşma iskelesi olarak planlanıp izin alınmış ve onay alınmıstı. (2002 mart ayı onaylı )
Giritli Teyze plajı mavi bayraklı plaj özelliği de bitecek ve halk mağdur olacaktır.
Ayrıca bölgede mevcut altyapı, yol çok yetersiz olup, otopark, ulaşım büyük sorun olacak, kent sakinlerinin yaşamı olumsuz etkilenecektir. Ayrıca bölgede geçmişte gün yüzüne çıkarılan tarihi kalıntıların varlığı da tespit edilmiştir denildi.
Daha önce aynı yerde benzeri bir girişim yapılmış, tepkiler üzerine yapılan haberlerin de etkisiyle geçmiş dönem Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan tarafından yüzer iskeleler kaldırılmıştı.
O dönem kullanılan yüzer pontonlar hala yolcu iskelesi sahasında.Yeni planlamada kapasite, içerik çok artıyor. Bu kadar para hırsı ölçüsüzlük, hadsizliktir. Kentlerin bir hafızası olmalı, geçmişe bakılmalı geçmiş yok sayılarak adım atılamaz. şeklinde görüşlere yer verildi.