Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 33°C
Açık
Muğla
33°C
Açık
Cts 32°C
Paz 30°C
Pts 26°C
Sal 28°C

Özgür Kıyılar İnisiyatifi Pazar Günü Ortakent’teydi

Özgür Kıyılar İnisiyatifi Pazar Günü Ortakent’teydi
1 Temmuz 2024 22:50
4.764

Bodrum yerel haber/Dario Navaro – Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi, Bodrum kıyılarının herkesin serbest olarak yararlanmasına açık olması için,18 Mayıs 2024 tarihinden başlayarak, her Pazar günü Bodrum’un farklı bir mahallesinde kıyı eyleminde bulunuyor.

Bu Pazar, 30 Haziran günü , Ortakent sahilindeki Müskebi Belediye Kafe’de toplanan doğa ve çevre aktivistleri panoları ve afişleri ile sahilden yürüyüşe geçtiler. Yapılaşma nedeniyle sahilin bir bölümünde yürünemediği diğer kısımlarında ise deniz kıyısına kadar uzanan şezlonglar nedeniyle ilerlemekte zorlanan yürüyüşçüler sloganlar attı ve bir basın açıklamasında bulundular.

Yayalara geçit vermeyen kıyı şeridi

Deniz kıyısı boyunca şezlong ve plaj şemsiyeleri yoğunluğu

Özgür Kıyılar İnisiyatifi’nin hedefi, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olmasını sağlamak. Bu amaçlarını Anayasa’nın sağladığı hukuksal temele dayandırıyorlar. İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Güney Şirin eylem ve taleplerinin Anayasal ve hukuksal gerekçelerini şu sözlerle açıkladı:

Güney Şirin grup adına açıklamada bulunurken

Kıyılar Herkesin Hakkıdır!

“Anayasa 3621 kanun, Madde 5- Kıyılar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılardan kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta ve kıyının doğal yapısını bozacak nitelikte kazı yapılamaz. Kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.

Denizler, Nehirler Sermaye değiller

Kıyılar sadece insanların değil, tüm canlıların ortak yaşam alanlarıdır. Bir grup insan topluluğunun keyfi için canlıların yaşam alanlarında Anayasının belirttiği gibi doğal yapıyı bozacak hiçbir değişiklik yapılamaz. Bizler, denize binlerce ton hafriyat döküp onlarca dönüm kullanım alanı oluşturanlara, yapılması kanunen yasak olan yerlerde İSKELE, AHŞAP veya BETON PLATFORM yapanlara, Kıyıda geçişi engelleyen; DUVAR, ÇİT, AHŞAP PANELLER vs. yapanlara, Plajlarda denizin içine kadar MASA, SANDALYE ve ŞEZLONG koyanlara, Anayasanın uygulanmasını ve kıyılardaki tüm işgallerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

ECRİMİSİL uygulaması kaldırılmalı

Kanunsuzlukları kanunmuş gösteren ECRİMİSİL uygulamasının kaldırılmasını talep ediyoruz.Belediyelerden, Çevre Şehircilik ve İklim bakanlığından ve Turizm bakanlığından RANT plajları açmasını değil, Anayasal hakkımız olan tüm kıyılara eşit ve özgürce ulaşma hakkımızın önündeki tüm engelleri kaldırmalarını talep ediyoruz. Anayasanın tarif ettiği kıyı kanunu uygulanıp, tüm işgaller son buluncaya kadar kıyılarda olmaya, tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.”

Eylemin ardından bir forumda etkinliği değerlendiren aktivistler

FORUM

Eylemin nihayetinde kafede bir araya gelen aktivistler günü değerIendirdiler ve budan sonra izlenecek çalışmaları ve eylemleri tartıştılar. Etkinliğin başarılı geçmesine karşın İnisiyatif’in oluştuğundan beri fazla büyümediği, somut hedeflerinin ve bunun nasıl sağlanacağının geniş kesimlere açıklanamadığı ifade edildi, genç destekçiler de kampanyanın sosyal medyada görünürlüğü olmadığını belirtiler. Bu konular enine boyuna tartışıldıktan sonra belirli kararlar alındı ve forum sonlandı.

1.7.2024

Dario Navaro

Ajans Troya'da genel koordinatör, www.bodrumyerelhaber.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.