BODRUM’DA HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRTMADI
Bodrum yerelhaber/Yüksel Ünver – Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi’nde “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi” projesi için ÇED süreci başlatılmıştı.
Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi’nde “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi” projesi için 16 Mayıs’ta ÇED süreci başlatılmıştı. Liman proje ÇED dosyası tanıtımı için , Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda halkın katılım toplantısı düzenlendi. Dolfen Danışmanlık Mühendislik A.Ş tarafından hazırlanan 491 sayfalık ÇED Başvuru Dosyası’nın tanıtım ( ÇED ) toplantısı halkın tepkisi nedeniyle gergin geçti. Toplantıya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlık yetkilileri ile Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Muğla İl Temsilcilisi Ahmet Açar, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın, Mimarlar odası temsilcisi, sivil toplum temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi’nde “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi” projesi için 16 Mayıs’ta ÇED süreci başlatılmıştı. Liman proje ÇED dosyası tanıtımı için , Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda halkın katılım toplantısı düzenlendi.
Vatandaşlar ÇED tanıtım toplantısına ellerinde, “Kumbahçe’ye marina cinayettir”, “Kumbahçe’de yağmacı istemiyoruz”, yazılı pankartlarla katıldı. Yolcu limanının genişletilmesine karşı olan halk, Bodrum’un halka açık en önemli plajları olan Giritli Teyze, Paşatarlası ve Kumbahçe plajlarının bu proje ile birlikte yok edilerek marinaya dönüştürülmek istendiğini, bu nedenle bu projeyi istemediklerini ifade ettiler.
Toplantının başında ÇED projesini hazırlayan firmanın temsilcisi bir sunum yaptı. Temsilci, sunumunda projenin tasarım, çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere bütün etkilerini araştırmaya çalıştıklarını ve bölgedeki plajların hiçbir şekilde etkilenmemesine gayret ettiklerini söyledi. Firma temsilcisinin konuşmasına müdahale eden vatandaşlar, projenin hayata geçmesi durumunda Giritli Teyze ve Paşatarlası plajlarını bir daha halkın kullanamayacağını ifade ederek tepki gösterdi. Denize girme ve nefes alma imkanı buldukları iki plajın tekne bağlanması amacıyla yok edileceğini ifade eden Kumbahçe mahallesi sakinleri , projeye 130 tekne bağlama yeri adı altında başlanacak Yolcu Limanı-Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi’nin daha sonra 450 teknelik büyük bir marina yapılmak istendiğini ifade ederek tepkilerini sloganlarla yüksek sesle ifade ettiler..
TOPLANTI PROTESTOLARLA BAŞLADI
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü memurları ÇED raporunu hazırlayan şirket temsilcilerinin sunumu ile başlayan toplantıda ,20 STK temsilcisi, vatandaşlar, kaptanlar, turizmciler ve halk “Kumbahçe’de marina istemiyoruz” Kumbahçe’de marina cinayettir”, Kumbahçe’de iskele istemiyoruz” “Halkın plajlarına Marina istemiyoruz” yazılı dövizler açtı, alkışlar ve yuhalamalarla toplantıyı protesto etti.
“ÇED DOSYASINI HAZIRLARKEN UTANMADINIZ MI?”
ÇED Raporunu hazırlayan şirketin temsilcisi sunumunu yaparken verdiği bilgilerin yanlış olduğunu belirten TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan “Siz nasıl mühendis nasıl meslektaşsınız, halkı kandırmaya yanlış bilgiler vermeye utanmıyor musunuz, utanın, projeyi hazırladığınız bölgede iki halk plajı ve denizlerin oksijen deposu Poseidon deniz çayırları var, hem karadan hem denizden yaratacağınız doğa katliamını, halka vereceğiniz zararı buradan anlatmıyorsunuz, dosya eksik ve yanlışlarla dolu. Bu dosyayı hazırlarken utanmadınız mı. İnsanlar denize girmek için sahil işgaline karşı protesto eylemleri yaparken aynı bölgeye siz geliyorsunuz , yeter artık yeter bıktık sizden bıktık. Bu projeyi tek bir Bodrumlu bile istemiyor ” diyerek tepki gösterdi.
KAVGAYI POLİS ÖNLEDİ
İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin yaptığı konuşmada, projeyi savunup “Kuşadası liman projesine de zamanında çevreciler ve vatandaşlar karış çıkmış tepki göstermişti, niye karşı çıktığınızı bilmiyor musunuz” deyince, Bodrumlular Bilgin’e çok sert tepki gösterdi, daha fazla çıkan arbedeyi polis önledi.
ASLINDA BU DOSYAYA BAKINCA BU TOPLANTININ YAPILMAMASI GEREKİYOR
Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk ise 450 yat kapasiteli proje için hazırlanan 490 sayfalık ÇED dosyasının yanlışlarla , eksiklerle ve halkı kandırmaya yönelik bilgilerle dolu olduğunu belirterek “Aslında bu dosyaya bakılınca bu toplantının yapılmaması gerekir. Çünkü 490 sayfalık dosyada tek bir kamu, halk adı veya yararı geçmiyor. Bu proje iskele filan değil resmen marina projesi, siz kimi kandırıyorsunuz. Projede sürekli varlıklı insanlar adı geçiyor. Burada sadece varlıklı insanlarmı yaşıyor. Marinaların halka hiçbir faydası kamu yararı yoktur. 490 sayfalık dosyada birkez dahi kamu, halk, kamu yararı kelimeleri kullanılmamıştır. İktidarın amacı şu, bir yeri kullan sömür tüket bitir ve terk et. Bunlar çekirge sürüsü gibi Marmara’yı bitirdiler sıra Ege’ye geldi” ifadelerini kullandı.
Şirketi destekleyen konuşmalar yapmak isteyen 2 kişiye vatandaşlar sert tepki gösterince, toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar. Toplantı sık sık sloganlar ve tepkilerle devam etti.
KUMBAHÇE MAHALLESİ KIYI TAŞKIN MODELLEMELERİ HİDROLOJİ HARİTASINI İNCELESİNLER
TMMOB Bodrum Şubesi adına açıklama yapan Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise hazırlanan ÇED dosyasının gerçekleri yansıtmadığını ve eksiklerle dolu olduğunu belirterek “Proje ile ilgili su, gürültü, atık su , arıtma, trafik, karada oluşturulacak işletmelerin sorunlarından hiç bahsedilmemiş. Katı atık, atık su, içme ve kullanma suyu, inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak makine ve ekipmanların hesaplamalarının diyalektik olması gerekir. Kıyı Kentlerinde İklim Değişikliğinin Etkilerinin İncelenmesi Kumbahçe Mahallesi Örneği Aralık 2022 tarihli uluslararası yayınından bahsedilmemiş. Yayında yer alan Kumbahçe Mahallesi Kıyı taşkın modellemeleri, hidroloji haritası incelendiğinde burada böyle bir projenin yapılamayacağı anlaşılacaktır” dedi.
TUTANAK KAĞIDI YIRTILDI
Gergin geçen toplantıda katılımcıların taleplerini alan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlık yetkilileri, itirazları da dikkate alarak toplantıyı sonlandırdı. Katılımcılar ile toplantının yasal dayanağını olmadığını öne sürerek toplantının yapılmadığı yönünde karar verilmesini ve bu yönlü tutanağın düzenlemesini talep ettiler. Bunun üzerine salonda gergin anlar yaşandı. Talepleri karşılanmayan katılımcılar, toplantının yasal dayanaklarının oluşmadığını ve bu nedenle yapılmadığını içeren tutanağı kendileri tuttu.
Toplantı sonrası ise resmi açıklama Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Muğla İl Temsilcilisi Ahmet Açar, tarafından yapıldı. Açar, başvurunun usule aykırı olduğunu ifade ederek, “Bu süreç başlatıldığında raporu bakanlığın sitesinde inceledik. Burada ek 2 ve ek 1 eşik değerleri bulunmakta. Başvurunun ek 2’den yapıldığını gördük halbuki bakanlığa tabi ek 1’e tabi yat limanı projesi olduğu için projenin başvurusunun da ek 1’den yapılması lazımdı. Bakanlığın bunu usulden ret ederek ek 2’den değil ek 1’den yapılması gerektiğini ortaya koyması gerekiyordu. Burada sehven diye tabir edilen bir olay yaşandı. Yine raporu inceledik. Projenin etkisinin bölgede oluşturabileceği etkilere baktığımızda projede 130 yat yer alıyor her bir yatta 3 kişi konaklayacağı öngörülerek bir kapasite belirlenmiş. Buna göre içme suyu, kullanma suyu katı atık da buna göre, halbuki 50 metrelik tekneler var, 60 metrelik tekneler var. Buradaki teknelerde 3 kişinin konaklaması imkânsız ve dolayısıyla buradaki veri yanlış olduğundan yapılan hesaplamaların da yanlış olduğunu gördük. Aynı zamanda projede yer alan yapılar nüfus hesabına katılmamış. Bunların hesaba katılması lazım. Burada halkın bilgilendirilmesi yapılacak olan toplantıda sağlıklı bilgilere yer verilmemiştir. Bu bağlamda bu toplantının yasal dayanağı yok.” Dedi.
BAKANLIK KENDİ YASASINA UYMUYOR
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise firmanın bakanlıktan ön izin almadığını ifade ederek tepki gösterdi. Mevcut yasalara göre toplantının yapılmaması gerektiğini belirten Karahan, “ Bodrum’un kıyılarını koylarını rant amaçlı yağmaladılar, sıra şehir merkezinde halka açık üç plaja geldi. Dünyanın neresinde halk plajına liman yapıldığı görülmüş. Bu limanı buraya yapmayı düşünenler bölgenin alt yapısını ve halkı değil sadece kazanacakları parayı düşünüyorlar. Bakın projenin ön başvurusu alınmamış. Şirket bunu hazırladığı raporda ifade ediyor. Mevcut yasalara göre ön başvurusu alınmadaın ÇED raporu düzenlenemez. Ama bugün burada ÇED toplantısı gerçekleştirilmek isteniyor. Bakanlık kendi yasasına uymuyor. Bu bağlamda bu toplantı yasal değil ve yapılmış gibi gösterilmesini de kabul etmiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Tepkiler sonrasında projenin ÇED toplantısı gergin anlara sahne oldu ve yapılamadı. Kavgayı polis önledi, toplantı tutanakları yırtıldı.. Toplantı sonunda vatandaşlar, toplantının tamamlanamadığına dair tutanak tuttu.