
Eylemin nedeni, B.K. ve A.M. adlı iki iş insanının SİT alanı içinde bulunan bir metruk binayı ve denize yakın ikinci parseli satın alarak bölgeye müdahale etmek istemesi. Köylüler ve yerel halk, bu kişilerin plajın tamamına “fiili olarak el koyma” çabası içinde olduklarını iddia ediyor.
Eylemde konuşan İskender Doğer, söz konusu parselin hâlen kendisinin kiracılığında olduğunu vurguladı. Doğer açıklamasında, “Buraya mafya da, çete de çökemez. Tek bir sandalye dahi koyamazlar. Beni yalnız sanmasınlar. Hayli çokuz,” diyerek hem hukuki hem de toplumsal haklarını sonuna kadar savunacağını belirtti.
Doğer, bölgenin hoşgörü kültürüne sahip olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Benim bu Zeytinlikuyu Plajı’ndan kimseye vereceğim tek bir kum tanesi olamaz. Ölürüm de olmaz. Bedeli ne olursa olsun gene olmaz.”

İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie ise bölgenin tarihi değerlerine vurgu yaptı. Milattan önce 9. yüzyıla dayanan İasos yerleşkesine işaret eden Scobie, “Bu tarihi paranın saltanatıyla koruyamazsınız. Buranın ruhunu anlamayanların gelip siyah çantalarla beton dayatmasına sessiz kalmayacağız,” dedi.
Scobie’nin açıklaması alkışlarla karşılandı:
“Biz İasos’u da, Zeytinlikuyu’yu da çarşıda pazarda bulmadık. Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokundurmayacağız.”
Eyleme, yaşları 88 ile 98 arasında değişen emekli öğretmen ve meslek sahiplerinin katılımı da damga vurdu. 98 yaşındaki öğretmen Seniha Canko, 92 yaşındaki avukat Kemal Onur ve 88 yaşındaki öğretmen Ünsel Onur, saatler süren eylem boyunca en ön safta yer aldı.
Eylemin sonunda yüzlerce kişi, plaj boyunca insan zinciri oluşturarak sembolik bir barikat kurdu. Plajın girişinden sonuna kadar uzanan zincir, görsel olarak güçlü bir mesaj verdi. Katılımcılar bu anı cep telefonlarıyla kaydederek sosyal medyada paylaştı.
Eyleme tesadüfen katılan diş hekimi Salih Gündaş, ilk kez geldiği İasos’ta tanık olduğu direnişten etkilenerek şu sözleri dile getirdi:
“Siz kazanacaksınız. Biz kazanacağız. Doğa kazanacak. İasos kazanacak.”
Eylem boyunca sık sık şu sloganlar atıldı:
Milas ve Bodrum’dan da çevre örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları eyleme destek verdi. Yerel halk, Zeytinlikuyu’daki bu mücadelenin sadece bir mülkiyet meselesi değil, aynı zamanda bir yaşam alanı ve kültürel miras savunusu olduğunu vurguluyor.

ASAYİŞ
3 gün önceBODRUM
4 gün önceBODRUM
5 gün önceASAYİŞ
13 gün önceBODRUM
17 gün önceBODRUMYERELHABER
29 gün önceBODRUMYERELHABER
17 Nisan 2026MANŞET
17 Nisan 2026BODRUMYERELHABER
17 Nisan 2026BODRUM
17 Nisan 2026BODRUM
17 Nisan 2026BODRUMYERELHABER
17 Nisan 2026
3
Türk’lükte buluşalım/Can Pulak 5
7423 kez okundu
5
Gümüşlük’te festival güzel mesajlarla başlıyor
5302 kez okundu