Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 33°C
Açık
Muğla
33°C
Açık
Cts 32°C
Paz 30°C
Pts 26°C
Sal 28°C

Bodrum Turgutreis’te “İş Cinayeti” Protesto Edildi

Bodrum Turgutreis’te “İş Cinayeti” Protesto Edildi
27 Temmuz 2024 13:07
5.076

23 Temmuz günü, Turgutreis Mahallesi’nde, D-Marin önünde bulunan MUSKİ’nin faaliyete geçme aşamasındaki kanalizasyon Terfi Merkezinde temizlik yaparken metan gazı etkisiyle bayılıp düşen Mehmet Nuri Baştuğ (38) isimli işçi yaşamını yitirmiş, gazdan etkilenen iki işçi hastaneye kaldırılmıştı.

Dev Yapı İş sendikası, Kesk, Eğitim Sen, Kesk Büro Emekçileri Sendikası, TİP ve Dem Parti temsilcilerinin 26 Temmuz Cuma günü toplandığı Terfi Merkezi önünde Muğla Su İnisyatifi’nin olayla ilgili basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında yaşananın “Açık bir iş cinayeti” olduğu ifade edildi.

İnisyatif’in basın açıklamasını okuyan Dev Yapı İş Sendikası Muğla temsilcisi Güney Şirin

Basın açıklamasında şu ifadelere yer aldı:

BU BİR KAZA DEĞİL CİNAYETTİR!

Bir işçinin canı, ortalama fiyatı 1.000 TL olan GAZ MASKESİ kadar kıymete değer bulunmamıştır. Yine kaza süsü verilmiş bir iş cinayetiyle karşı karşıyayız ve bizler katilleri tanıyoruz. Katileri 2013 de 7 işçinin canını kaybettiği Tekfen Güllük Arıtma tesisinden tanıyoruz, Soma’dan tanıyoruz, Ermenek’ten Zonguldak’tan, İliç’ten tanıyoruz. Muğla Su ve Kanalizasyon işleri MUSKI Turgutreis arıtma terfi merkezinde işçiler, yeterli güvenlik önlemleri alınmadan göz göre göre ölüme gönderilmiştir. Yapılan temizlik çalışması sırasında işçilerden, 38 yaşındaki Mehmet Nuri Baştuğ adlı işçi kardeşimiz metan gazı zehirlenmesi sonucu dengesini kaybederek atık su kanalına düşmüş ve hayatını kaybetmiştir. Olay yerinde çalışan diğer 2 işçi de zehirlenme sonucu hastaneye kaldırılmıştır. Hayatını kaybeden işçi kardeşimize rahmet, yakınlarına sabır ve yaralanan işçi kardeşlerimize acil şifa diliyoruz.

Kaza mahali

Bu bir iş cinayetidir ve tüm iş cinayetleri gibi politiktir. İş cinayetleri istatistiklerinde Avrupa ortalamasının 10 katı oranlara sahip ve bu oranlarla dünyada ilk 10’a giren ülkemizde, artık basının bile kanıksadığı, haber takibi yapmayı bıraktığı, adına kader, yazgı, fıtrat denilen bu ölümler esasında planlı, programlı, taammüden insan öldürme suçlarıdır.

Bu suç asla cezasız kalmamalı ve başka iş cinayetleri yaşanmamalıdır. Bu cinayette ihmali olan tüm kamu görevlileri ve taşeron firma yetkilerinin en ağır cezalarla yargılanması için maddi manevi ve hukuksal anlamda İşçi kardeşlerimizin ve ailelerinin yanında olacağız.”

Söz alan TİP Bodrum ilçe başkanı Arif Özçelik de, “Türkiye İşçi Partisi olarak, böylesine vahşi şartlarda canları pahasına çalışmak zorunda bırakılan işçi kardeşlerimizin, işçi yoldaşlarımızın hangi siyasi görüşe, hangi inanca sahip olurlarsa olsunlar yanlarında olduğumuzu ve olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Partimiz işçilerin yasal haklarını öğrenmeleri ve aramaları için onlara destek olmaya devam edecektir” dedi.

Basın açıklamasının ardından, Bodrum genelinde yapı işçilerini örgütlenmesinin durumu üzerine görüşlerine başvurduğumuz Güney Şirin, “Maalesef, Bodrum’daki işçiler genelde gurbetçi işçiler, o nedenle örgütlenmek çok zor oluyor, işçilerimizin hatta bir kısmı şantiyelerde götürü işler yapıyor, sigortaları ödenmiyor, bu nedenle de örgütlenmek çok sıkıntılı oluyor. Şantiye ziyaretleri yapıyoruz, Bodrum’da Muğla’da 200’e yakın üyemiz var… yaşamını yitiren işçinin iş arkadaşlarının bile haberi basından öğrendikleri, hatta bazıların hiç duymadıkları bir durumu değiştirmek için örgütlenmek zorundayız” dedi.

27.7.2024 – Dario Navaro

ETİKETLER: ,
Ajans Troya'da genel koordinatör, www.bodrumyerelhaber.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.